Tilbakeblikk
  FAKTA
• I 1978 arrangerte det danske artistbyrået AMAB og firmaene Max Factor, Akai og Ball Miss Norge Tour
• Gjennom lokale kåringer og en finale i Oslo skulle Miss Norge plukkes ut
• På sted etter sted ble arrangørene møtt av aksjoner
• Til slutt ble hele kåringen avlyst. Det skulle gå ti år før noen arrangerte en ny nasjonal missekonkurranse i Norge
• Aksjonen i Trondheim ble den mest kjente

Tittel: Miss Trondheim. Bill.mrk: Kvinnefronten.

«Miss Rebell» sto det å lese i VG dagen etter Trondheimsfinalen av den nasjonale missekåringen Miss Norge Tour. Avisa konstaterte at Trondheim måtte være landets mest kvinnesaksglade by som valgte en aktiv kvinnefrontkjemper til årets «Miss Trondheim». Det var Eva Fjeldstad de skrev om, studenten som sto i spissen for en aksjon som skulle gjøre motstanden mot missekåringer kjent over hele landet.

Inside information

Ideen fikk Fjeldstad under en middag i kollektivet der hun bodde. Mens de spiste leste de referat fra en demonstrasjon mot misseshow i Elverum. - Så begynte vi å snakke om at vi burde få til noe i Trondheim også, forteller Fjeldstad i dag. - Vi fantaserte og diskuterte, og etter en time syklet jeg spontant til der kåringen skulle avholdes og meldte meg på, slik at vi skulle få «inside information» om arrangementet.

En aksjon det står respekt av.

Andreas Diesen var konferansier på missekåringene. Han fikk publikum til å tie da Fjeldstad skulle tale.
Sunne interesser

Få dager senere troppet en godt sminket misse-motstander opp hos den lokale uttakelseskomiteen i klær og smykker som hele kollektivet hadde gått sammen om å finne. Hun gikk på sosialskolen. Men på intervjuet svarte hun at hun studerte kunsthistorie. En sosialskolestudent i misseshowet ville virke for mistenkelig, det luktet venstreaktivist av det. På spørsmålet om interesser unnlot hun å svare Kvinnefronten. Derimot fortalte hun om sin interesse for skuespill, skisport, forming, håndarbeid og snekring. Det var «friske, unge jenter med sunne interesser» arrangørene etterlyste.

Finalen

Fjeldstad ble plukket ut til finalen. Nå gjaldt det å planlegge en aksjon. Fra intervjuet med juryen bar det rett hjem til samarbeidsmøte mellom Kvinnefronten og Brød og Roser. Løpesedler skulle skrives, transparenter skulle males, og pressen skulle kontaktes. Dette var en finale det skulle bli blest rundt. Da dagen kom, var utestedet Bajazzo fullt. 250 mennesker skulle se finalen, selv hadde Fjeldstad så vidt det var fått med seg tre venner inn på arrangementet. Resten av aksjonistene demonstrerte utenfor.

Et spill

Jeg spilte det kvinneidealet jeg ante de var ute etter
Mistanke og seier

En halvtime før finalistene skulle på scenen, ante arrangørene at noe ikke var som det skulle. Det gikk et rykte om at noen skulle aksjonere. De fire finalistene ble kalt inn på et kontor hvor de ble spurt om sin tilknytning til kvinnebevegelsen. Fjeldstad ble først spurt om hun var medlem i Brød og Roser, noe hun benektet. - Så ble jeg spurt om jeg var medlem av Kvinnefronten. Jeg ville ikke lyve og svarte ja. På spørsmål om jeg hadde tenkt å trekke meg fra deltakelse i landsfinalen, svarte jeg ja. Likevel ble Fjeldstad informert om at det var hun som hadde vunnet. De andre jentene trakk seg, og arrangementet fortsatte som planlagt. Til tross for at hun var avslørt som kvinnefronter, ble Fjeldstad presentert som vinneren fra scenen.

Ideologien bak

Så gikk Miss Trondheim 1978 på scenen for å holde sin takketale. - Jeg mener denne formen for konkurranser er enormt kvinnediskriminerende. Jeg mener det er et fesjå, sa Fjeldstad og oppfordret alle til å tenke over ideologien bak konkurransen Les talen Reaksjonene etterpå var svært delte. Noen syntes det var veldig bra, mens andre var forbannet. Så ble det diskusjon i salen. Fjeldstad var fornøyd med resultatet.- Det var gøy, enormt gøy. Jeg gjorde en jobb for kvinnesaken. Og det klaffet jo over all forventning bra. Det er klart at aksjonen også hadde negative sider. Vi var for eksempel redde for at aksjonen skulle gå ut over de andre jentene som deltok. Det var ikke meningen. Vi aksjonerte mot arrangørene.

Stoppet kåringene

Aksjonene mot Miss Norge Tour 78 stoppet kåringene. Det var ingen Miss fra Norge som deltok i den internasjonale finalen det året, og heller ikke de kommende årene. I dag er Fjeldstad særlig fornøyd med at så mange protesterte. - Det at det var aksjoner så mange steder i Norge, viser jo også hvor bevisste vi var. Aksjonene var ikke sentralt planlagt, det var kvinneaktivister over hele landet som reagerte spontant mot finalene.
Se bilder fra aksjoner

Tekst: Marte Ryste. Foto: Klassekampen

 

Avslått
Startforbud
Kvinnekupp
Miss Rebell
Husbråk
Gerd Brantenberg
Våler skurlag
Daghjem
Menn
Prevensjon