Vi anbefaler:
Siri Lindstads hjemmeside (skrev i Råtekst)

Søk på «feminisme» på nettet og se hva som dukker opp

RESSURSER

FITTSTIM
Redaktører: Linda Norman Skugge, Belinda Olsson og Brita Zilg
Innhold: 18 svenske jenter skriver om det å være jente på 1990-tallet. De ser på hvordan jenter har det på skolen, på jobb og på byen. Forfatterne vil vise at unge jenter kan gjøre ting på sine egne premisser. Jenter trenger ikke følge guttenes regler.
Slagord: «Vi er coola, snygga, tuffa, och smarta och framför allt feminister.»

RÅTEKST - overlevelsesbok
Redaktører: Hilde Charlotte Solheim og Helle Vaagland
Innhold: Råtekst inneholder 19 ærlige, humoristiske og personlige fortellinger om og av jenter som vil ta opp mer plass. De vil ha nok plass til å være den de er, ikke den de blir fortalt at de skal være. Jentene skriver sin historie om hvordan det er å være ung jente i Norge på 1990-tallet.

MATRIARK
Redaktører: Cathrine Sandnes, Beate Nossum og Christina Smith Erichsen
Innhold: 16 kvinner fra ulike generasjoner skriver sin historie: Noen var aktive for tretti år siden, andre deltar i den gryende feministiske oppvåkningen på tampen av millenniet. Enkelte vil ikke engang kalle seg feminister. Til sammen danner historiene et bilde av 90-tallskvinnens sprikende liv.

 

FEMINISJON
Redaktører: Camilla Bakken Øvald og Veslemøy Lode.
Innhold:Feminismedebatten i Norge høsten 1999 fokuserte på at man må bli oppmerksom på urettferdighet mellom kjønnene. Feminisjon inviterer til en debatt om hvordan forskjellene mellom kjønnene skal bekjempes. De vil gi feminismen et innhold og presentere forslag til strategi for kampen for kvinnefrigjøring.

HALVE HIMMELEN ER VÅR
Redaktører:  Nina Banggren, Aina Griffin, Mai Lindberg og Jill Moursund
Innhold: I denne boken finner du blant annet stoff om: roller og rollemønstre, reklame og media, idoler, forbilder og vennskap, grensesetting, kroppsbilde og skjønnhetstyrrani, forelskelse og sex, valg og selvtillit, kreativitet, engasjement og ikke minst feminisme. Dette er en bok for unge jenter som vil opp og fram. 

 

er det likestilling i Norge?
Ja. Det er ingen spesielt store forskjeller mellom kvinner og menn. Synes det er ganske likt. 
Jente, 15 år

refleksjonsspørsmål
Er du feminist? Kan gutter være feminister?
AUF har laget en feministtest for gutter og jenter. Den finner du her www.feminist.no

«Jeg er luta lei av å være misfornøyd med meg selv, jeg blir forbanna når jeg tenker tilbake på en ungdomstid der det jeg husker best er kaloritabeller, målebånd og badevekter. Noen slanker seg til de dør. Men en sjelden, sjelden gang er det et unikt indvid som aldri begynner å slanke seg - og som bryr seg døyten om hvordan samfunnet mener de skal se ut. De trenger vi i vårt sykelige kroppsfikserte samfunn mange, mange flere av.»

Anne Kath Hærland, i Mag

 


© KILDEN 2003. Spørsmål om opphavsrettigheter rettes til KILDEN. - 09.30.2003