Kvinner mot Kirkvaag

I november 1970 fikk Nyfeministene en gylden anledning til en første synliggjørende aksjon. De benyttet seg av Rolf Kirkvaag sitt populære radioprogram «Kvinner, kvinner». Programmet skulle være en hyllest til alle kvinner, men var svært tradisjonelt

- Vi benyttet geriljataktikk forteller Elisabet Helsing, som var med i den første nyfeministgruppa i Norge «Blid, men Beinhard».

-I hvert program ble kvinner fra salen invitert til å snakke for åpen mikrofon. Da meldte vi oss. Vi presenterte oss høylydt som Nyfeminister og kom med det som med datidens øyne var hårreisende utsagn om kvinners stilling i samfunnet. Alt gikk på direkten så det som ble sagt kunne ikke redigeres bort. 

Slik la feministene fram «hårreisende» påstander som at kvinner ikke hadde valgmuligheter i samfunnet. De påpekte at alle tilstedeværende journalister og fotografer var menn. Og de kritiserte programmet for å framstille kvinner som mindreverdige.

- Første gangen kom det som en total overraskelse på Kirkvaag, den fjerde og siste gangen var det avtalt spill. Da ga vi han også en rose for sportslig oppførsel. Betingelsen var at han skulle ha den i munnen slik at han kunne la kvinnene selv komme til orde. 

(På bildet: Sissel Bjelland (Fürst) - Kari Nissen Brodtkorp - Rolf Kirkvaag - Elisabet Helsing - Ragnhild Halvorsen 
Siste utsendelse av «Kvinner, Kvinner» på direkten fra Store Studio, NRK, November 1970).

Slik markerte de første nyfeministene, for hele fedre- og mødrelandet, at noe nytt var på gang. Menn skulle ikke lenger formidle sitt syn på kvinner uten konsekvenser. Nå var det kvinnenes tur til å snakke på kvinnenes vegne.

Kommer en ny kvinnesaksorganisasjon til å dukke opp i Norge? Dette ble hevdet av to troverdig utseende damer som var tilstede under opptaket av Kirkevaags 'kvinneprogram'. Programmet tramper på kvinners menneskeverd, var omkvedet fra en rekke fortørnede kvinner, i alle aldre. Ikke et smil fra noen av disse som så inderlig ønsker seg likeverdighet. Heller ikke var det mulig å få noen sammenheng i hva disse kvinner egentlig vil. Store Studio syntes mest av alt å minne om en stor hønsegård.
 VG 27.11.1970 

 
 
 
 

 

© KILDEN 2003. Spørsmål om opphavsrettigheter rettes til KILDEN.