Opp alle jordens homofile

Marte Ryste i samtale med Gerd Brantenberg.

«Opp alle jordens homofile» kom ut i 1973, og var en polemisk bok med situasjonskomikk og dypt alvor. Brantenberg skildrer hvordan det var å være skjult «homo» på 60-tallet – og om å gjøre opprør mot det. Hovedpersonen i boka nekter å se på sin kjærlighet til kvinner som en personlig konflikt og hun nekter å tie.

At boken ikke ble behandlet som en skjønnlitterær debut mener Brantenberg i stor grad skyldtes Gyldendals lansering av boken. De ville at den skulle presenteres som forfatterens selvbiografi. 

- Men det var den ikke, forteller Brantenberg.

- Den var et oppdiktet oppkok av episoder. Forlaget ville at tittelen skulle være: «Jeg – en lesbisk», hvilket knyttet an til diverse halvpornografiske utgivelser på den tiden av typen: «Jeg – en mann», «Jeg – en misjonær» osv., alle sammen omhandlende seksuelle eskapader.
Men Brantenberg nektet.

- Hva skal jeg gjøre, da, dersom jeg en gang får lyst til å skrive min selvbiografi, dersom dette er det?, spurte jeg. 
Da måtte Gyldendal gi seg.

Gerd Brantenberg skrev i et vakuum. Og hun skrev en bok som manglet i det litterære landskapet. Noe slikt var aldri blitt skrevet før – i norsk litteratur – og knapt nok i utenlandsk. Boka fikk blandet reaksjon: bestyrtelse, avsky og beundring.
Det var en bok Brantenberg forteller at det var frigjørende å skrive – og en bok svært mange personer beskriver som frigjørende å lese. Hun hadde brutt isen og beskrevet erfaringer mange delte.

Les utdrag fra boka

For mange av oss som var unge i 70-åra, åpnet utgivelsen av «Opp alle jordens homofile» veien til en ny verden. Vi leste den i filler av ren gjenkjenningsglede mens vi lo og gråt. Gerd Brantenbergs romaner om lesbisk liv og oppvåkning er unike kilder til innsikt, erkjenning, stolthet og tro på egen verd.
Lisbeth Nilsen, forlagsredaktør og forfatter

…nesten 30 år etter «Opp alle jordens homofile» er Gerd Brantenberg unik i lesbehumorsammenheng.
Christine Koht

Jeg var på påskeferie i Elverumstraktene året boka kom ut, og vi var noen stykker, lesbiske da, som dristet oss inn i en bokhandel og spurte etter boken. Bokhandleren forsvant øyeblikkelig og i dypet av sin kjeller fant han den fram – Nei, men så fint at du har den, da. Det er nemlig hun som har skrevet den, sa en av mine ledsagersker og pekte på meg. Bokhandlerens øyne utvidet seg til det dobbelte. Og selv gikk jeg oppglødd derfra, lykkelig over at boken min i hvert fall fantes i en dyp kjeller hos en bokhandler på Elverum.
Gerd Brantenberg

 
 
 
 

 

© KILDEN 2003. Spørsmål om opphavsrettigheter rettes til KILDEN.