Talen:

Jeg lurer på hvorfor vi egentlig står her. Står vi her for vår egen del, eller står vi her for andre?
Er det sant at motefirmaet Ball og kosmetikkfirmaet Max Factor er med på dette arrangementet for å gi ”vanlige” jenter sminke, klær og blomster, eller er det for selv å tjene penger?

Er denne missekonkurransen mindre kvinnediskriminerende fordi vi stiller som ”vanlige” jenter med klær og ikke i bikini?
Hva da med dem som ble silt ut underveis, ble de sjaltet ut fordi de var dummere enn meg, eller var det fordi de var litt tjukkere i rumpa?
Jeg mener denne formen for konkurranser er enormt kvinnediskriminerende. Jeg mener det er et fesjå. Hvorfor i all verden stiller du likevel, spør dere kanskje. Jeg stiller fordi vi har et håp. Kanskje kan vi greie å si noe til folk som har kommet for å se.

Jeg vil ikke angripe de andre jentene som har stilt opp her, jeg vil heller ikke angripe de på ”Curly” som friserte oss i dag. De jeg vil angripe er Ball, Max Factor og de firmaene som gjør dette for å tjene penger på kvinner i Trondheim. 

De andre jentene ble spurt om de ville trekke seg, og det ville de. Og det synes jeg er veldig bra. For ett av våre mål med å stille på slike konkurranser er å stikke kjepper i hjula for de som arrangerer slikt. For de utnytter kvinnene. De utnytter kvinner i moteindustrien og i kosmetikkindustrien. Det vil vi slåss mot. Vi håper vi kan greie å få vekk grunnlaget for denne forma for konkurranse i framtida. Jeg vil stille folk som stiller opp på slike konkurranser spørsmålet: Hvorfor stiller dere opp? Jeg vil spørre juryen: Hvorfor stilte dere opp som jury? Og jeg vil be dere tenke over hva slags ideologi som ligger bak. Og alle som står her – tenk på hva en missekonkurranse egentlig er for noe, hva stiller dere egentlig opp på?

Talen er satt sammen på grunnlag av sammendrag fra avisene i etterkant

 
 
 
 

 

© KILDEN 2003. Spørsmål om opphavsrettigheter rettes til KILDEN.