Hva betyr feminisme for deg?

Jeg er frelst. Og det var Lydia Lunsj som frelste meg. Hun forkynte det feministiske evangeliet på en mørk scene i Bergen en sen natt på tampen av 80-tallet. Som amerikanske predikanter flest var hun både eksaltert og overdrevet. Hun sa ting som «If men bled every month, they would`nt be so blood thirsty» og andre sortkledde formuleringer som bare en meningstung råkkenråll-entertainer på Europa-turné kan lire av seg i fullt alvor. Men hun sa også andre ting. Resonnementer jeg verken hadde hørt eller tenkt. Jeg fulgte hennes røde tråd gjennom en hel kveld og endte i en verden jeg ikke tidligere hadde sett. Jeg så strukturer, jeg så mekanismer, jeg så at den likestillingen jeg hadde oppfattet som høyst reell, var høyst imaginær.

Jeg var likestilt, jeg. Hadde alltid vært det. Fram til denne kvelden.

Siden har jeg vært blodfeminist uten blygsel. Og det vil jeg være til jeg blir likestilt igjen. Har man sett verden med feministiske briller, føler man seg blind om man tar dem av. 

For meg er feminisme frihet!

Beate Nossum (33)er politisk redaktør i Fædrelandsvennen, forfatter av romanen  «F.A.B» (Aschehoug 2002) og medredaktør av  «Matriark - nesten sanne historier om å være kvinne» (Gyldendal 1999).

 
 
 
 

 

© KILDEN 2003. Spørsmål om opphavsrettigheter rettes til KILDEN.